Speels-prestatieve atletiek

De Trackstars-mascotte“Spelen moet, presteren mag”   is het motto van speels-prestatieve atletiek. Gebleken is dat jeugd de atletiek aantrekkelijk blijft vinden, wanneer trainingsvormen op een prettige en speelse wijze aangeboden worden. De atletiek kan echter zonder prestatie en ook zonder topprestatie niet bestaan. Presteren blijft dan ook een onderdeel van de atletiek want als we de ontwikkelingspsychologie bekijken, blijken kinderen er in bijna ieder stadium van hun ontwikkeling behoefte aan te hebben zich te vergelijken met leeftijdgenootjes.

Een leven lang sporten met plezier

Kindgerichte jeugdatletiek volgens het LTAD modelHet Long Term Athlete Development (LTAD) model is leidend in de kindgerichte jeugdatletiek. De basis hiervan is gelegen in een leven lang met plezier sporten. Voor de één betekent dat de prestatieve kant, voor de ander is dat een meer recreatieve beoefening van de sport. Aan die recreatieve kant spelen belevings-, gezondheids- en sociale motieven een rol.

Kortom: binnen het LTAD-model vindt optimale ontwikkeling van iedere atleet binnen eigen mogelijkheden en motivatie plaats. Waarbij goed is om te weten dat de overgrote meerderheid van de jeugdleden kiest voor de recreatieve kant. Dat wil niet zeggen dat ze geen prestatie willen neerzetten, maar dat is voor hen niet de voornaamste reden om lid te zijn – of te blijven – van de atletiekvereniging.

Kind centraal

Wanneer het zich ontwikkelende kind uitgangspunt is binnen het LTAD-model, dan is speels-prestatieve atletiek de uitkomst! Het biedt mogelijkheden voor kinderen om zich op eigen tempo te ontwikkelen tot sterke volwassenen die graag sporten. Speels-prestatieve atletiek is daarmee dé rode draad van de jeugdatletiek.

Deel deze pagina op: